محرم است و در آستانه اربعین حسینی هستیم حجت الاسلام شیخ عباس شریف میرزایی کارشناس مذهبی_ فرهنگی در گفتگو با خبرنگار پی جور به بررسی فلسفه پیاده روی اربعین می پردازد.
*به عنوان اولین سوال، ابتدا در خصوص عظمت ماه محرم بگویید؟
_ ماه محرم قبل از اسلام حرمت خاصی داشته و حتی در اصل جاهلیت نیز قوم عرب در این ماه جنگ را ترک کرده و این ماه را محرم می گفتند چرا که اولین ماه سال بوده که جنگ حرام اعلام شده است. در این ماه، عاشقان و دلدادگانی که در این مسیر مشاهده می کنید هر بزرگواری در حد توان خود در منزل یا حسینیه ها مراسمات کوچکی اجرا می کنند این یک نوع عظمت بزرگی است که در ماه محرم می توانیم بیان کنیم.
* اساسا فلسفه پیاده روی اربعین چیست؟ (چرا که هر ساله شاهد حضور میلیون ها زائر در مسیر پیاده روی تا کربلا هستیم)
_ فلسفه پیاده روی اربعین قدرت نمایی شیعه در عصر حاضر می باشد _ از بُعد فلسفی نیز پیاده روی اربعین رزمایشی بزرگ برای اعلام آمادگی جهت حضور انسان کامل و شخص امام زمان عج است در واقع می شود گفت این پیاده روی اربعین یک آرایش جنگی و رزمایش نظامی و یک اعلام نصرت و آمادگی است.
* بعضی ها بر این باورند که در این راهپیمایی، برخی از زائرین مخصوصا جوانان به فکر خوردن و خوش گذرانی هستند شما این نگاه را چطور ارزیابی می کنید؟
_ جوانان و اقتضای جوانی این است که این شور و شوق و این هیجان را می بینند یک مقدار بازیگوشی هم انجام می دهند به هر حال شادی حق همه کسانی است که مقصدشان را پیدا کردند و مسیرشان را دوست دارند و به لطف خدا و اهل بیت توفیق پیدا کردند که در این مسیر قدم بردارند اینها شادی پایدار، آرامش حقیقی و رهایی حقشان است. هر کاری را اگر انسان تمرین کند در همان مسیر چه درست و چه غلط هدایت می شود انشاالله بزرگان، جوانان و نوجوانانی که در این مسیر قدم برمی دارند همین زمینه ساز شود زندگی هایشان برکت پیدا کند.
*آیا اجر و پاداش زائرینی که در این مسیر گام می گذارند یکسان است؟
_ پاداش ها متفاوت است و برای قدم به قدم زیارت ها حساب جداگانه ای باز شده است. یک زائر در این مسیر فقط پیاده روی می رود، زائری دیگر در همین مسیر ذکرهایی را می گوید و عده ای دیگر قرآن تلاوت می کنند پس بر اساس برداشت ها متفاوت است. در یک جمله بگویم که همه زائران و همه کسانی که پیاده روی می کنند به یک اندازه بهره مند نمی شوند قرآن می فرماید گودال ها به اندازه ظرف هایشان از سیل پر می شوند.
* یک عزاداری مورد رضایت اهل بیت ع چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
_ در جواب باید عرض کنم در عزاداری باید دروغ نباشد، غلو نباشد، موجب وهن به مذهب نباشد، همچنین موجب پایین آمدن مقام خود مؤمنین و عزاداران هم نباشد، خلاف عقاید مکتب اهل بیت علیهم السلام نباشد، خلاف مرام اهل بیت ع نباشد، نسبت به شیوه عزاداری او همراه با کار حرام نباشد مثل موسیقی حرام و امثال این ها یعنی کاری نکنند که سوژه به دست دشمنان بیفتد. همین بس که امام صادق ع می فرماید: کسی که قدمی برمی دارد به قصد عزاداری و عبادت یک حج مغفور برای او ثبت می شود یعنی از زمانی که قدم برمی دارد تا به حرم اباعبدالله مشایر حسینی یا عتبات عالیات برسد.
* چرا این همه برای اربعین هزینه می شود بهتر نیست این پول ها در راه رفع مشکلات جوانان و فقیران و نیازمندان مصرف شود؟
_برای پاسخ به این شبهه نیاز است که بگوییم اموالی که در مسیر اربعین و زیارت امام حسین ع هزینه می شود مانند نذور برای شعایر حسینی، انفاقات داوطلبانه، صدقات برای شعایر حسینی، خاص این مراسم است و باید بگویم هر کاری در جای خودش نیاز است اگر به مجمع خیرین نگاه کنیم خیرین مدرسه ساز داریم خیرینی که برای مناسبت های خاص هزینه می کنند وانگهی برای تامین نیاز فقیران و نیازمندان و یتیمان باید موسسات دولتی و مردمی به گردآوری و هزینه کردن آن اقدام کنند نمی شود همه عزاداری ها را تعطیل کنیم و به نیازمندان و رفع مشکلات نوجوانان بپردازیم باید در حد توان و بضاعت این کار صورت گیرد این گونه نیست که یک مقوله را ترک کنیم و مقوله دیگر را بالا ببریم.
* نظر شما در رابطه با هزینه های اربعین از طرف ارگان های دولتی چیست؟
_ هر هزینه ای که برای اهل بیت خرج کنیم هیچ اسرافی نیست اما باید کنترل شود که این هزینه ها از کدام مسیر خزانه تعیین شده است و باید مراقبت کنیم.
*با توجه به غذاهایی که در محرم داده می شود و انسان به حلال بودن یقین ندارد آیا خوردن آن اشکال دارد؟
در جواب این سوال باید عرض کنم که خوردنش اشکال ندارد چون شما یقین ندارید غذا از حرام است یا مخلوط به حرام است پس خوردنش اشکالی ندارد. بنابراین در مجالس عزا که شرکت می کنید و طعام برای شما می آورند و امثال این ها خوردنش اشکال ندارد و از نظر فقهی حرام نیست. اما اگر کسی بخواهد به قول معروف جز اولیای الهی باشد و پرهیز بیشتری داشته باشد احتیاط خوب است.
* اشخاصی که به هر دلیلی توفیق حضور در این پیاده روی اربعین را ندارند چگونه می توانند دل های خود را تسکین دهند؟
_همیشه باید این احتمالات را در نظر بگیریم ممکن است کسانی در سیل این جمعیت باشند اما بهره ای نبرند و یا حتی خدای ناکرده ضرر هم بکنند هر کسی باید مواظب باشد و ببیند که از این سفر چه عواید درونی نصیبش می شود. بزرگوارانی که به دلیل کهولت سن یا داشتن بچه شیرخوار یا مریضی یا هر مشکلی دیگر شاید نتوانند در این مسیر قدم بگذارند اما می توانند دست ادب روی سینه بگذارند و سه مرتبه بگویند (صلی الله علیک یا ابا عبدالله) انگار که شما از نزدیک قبر اباعبدالله را زیارت کرده اید.
حماسه اربعین، یک آرایش جنگی و رزمایش نظامیست